Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ [Νοέμβριος/3]

21/11/1888 Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καθορίζει τον κανονισμό βαθμολογίας στους ποδοσφαιρικούς αγώνες σε 2 βαθμούς για τη νίκη σε 1 για την ισοπαλία και 0 για την ήττα. Αυτή η βαθμολόγηση θα ισχύει στα αγγλικά πρωταθλήματα για έναν περίπου αιώνα.

22/11/1986 Ο Αμερικανός πυγμάχος Μάικ Τάισον σε ηλικία 20 χρονών και έξι μηνών νικώντας με νοκ άουτ τον Τρέβορ Μπέρμπικ ανακηρύσσεται ως ο νεώτερος στην ιστορία της Πυγμαχίας παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη. Αυτή η νίκη του, τού χαρίζει και το παρατσούκλι “Παιδί-Δυναμίτης”.







22/11/1995 Ρεκόρ πλησιέστερου προς την έναρξη του αγώνα γκολ σε αγώνα Champions League καταγράφεται στον επιθετικό του Παναθηναϊκού Αλέξανδρου Αλεξούδη, ο οποίος σκόραρε στο 28ο δευτερόλεπτο από την έναρξη του αγώνα σε βάρος της δανέζικης Άλμποργκ ΒΚ.

22/11/2000 Πεθαίνει ο Τσέχος αθλητής στίβου Έμιλ Ζάτοπεκ. Ο επονομαζόμενος “Άνθρωπος- ατμομηχανή”  υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες μορφές του Παγκοσμίου Στίβου στις μέσες και μεγάλες αποστάσεις. Κάτοχος αρκετών παγκοσμίων ρεκόρ στα 5.000 και στα 10.000 μέτρα, έφτασε στην κορύφωση της καριέρας του στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης το 1952 όπου σε διάστημα οκτώ ημερών αναδείχτηκε ολυμπιονίκης στις δυο αποστάσεις του στίβου καταρρίπτοντας και το παγκόσμιο ρεκόρ ταυτόχρονα, καθώς και νικητής του Μαραθωνίου δρόμου. Υποστηρικτής του Ντούμπτσεκ στην “Άνοιξη της Πράγας” έπεσε σε δυσμένεια από τη διάδοχη φιλοσοβιετική ηγεσία της Τσεχοσλοβακίας, όπου τον υποχρέωσε να κερδίζει τα προς το ζην ως οδοκαθαριστής στην Πράγα. Αποκαταστάθηκε μετά την μεταπολίτευση. Έμεινε διάσημος και για το παράξενο στυλ του στις κούρσες του. Αν και διατηρούσε αμείωτο το τέμπο του έδειχνε πως θα κατάρρεε από στιγμή σε στιγμή. Είχε γεννηθεί το 1922 την ίδια μέρα με τη γυναίκα του την Ντάνα, πρωταθλήτρια στον ακοντισμό και ολυμπιονίκη επίσης μιάμιση ώρα μετά τη νίκη του Έμιλ στα 5.000 μέτρα.  

23/11/1893 Με μια παράξενη έως απαράδεκτη για τα ελληνικά δεδομένα διάταξη κοινωνικού ρατσισμού παραδίδεται προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Αθηνών ο ειδικός κανονισμός του συλλόγου “Εθνικός Αθηνών Γ.Σ” από τον έφορο ασκήσεων Τρ. Τριανταφυλλόπουλο. Αφορούσε στις ώρες λειτουργίας του γυμναστηρίου, όπου οριζόταν ότι θα ήταν ανοιχτό για το κοινό μόνο στις εργάσιμες ημέρες και ώρες με διακοπή μεταξύ 12.00-14.00. Πρόθεση αυτού του ωραρίου ήταν να αποκλειστούν όσοι περισσότεροι εργαζόμενοι από την λαϊκή εργατική τάξη, προκειμένου να γυμνάζεται σχεδόν αποκλειστικά μόνον η ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας! Ο κανονισμός εγκρίθηκε και ίσχυσε έως το 1900, όταν το γυμναστήριο του συλλόγου στη διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας (Κηφισίας, τότε) και Κουμπάρη λειτούργησε και τις απογευματινές ώρες για τον εργαζόμενο λαό, έστω και με το φως από λάμπες πετρελαίου. Το γυμναστήριο μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, στον Ιλισό πίσω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός το 1905. 

23/11/2010 Εγκαινιάζεται το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο της Α.Ε. Λάρισας, το AEL FC ARENA χωρητικότητας 16.118 θέσεων μέσα στο αθλητικό πάρκο έκτασης 144 στρεμμάτων στην περιοχή της Νεάπολης.







24/11/1894 Ιδρύεται στην Αθήνα η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων  (ΕΟΑ) με σκοπό τη διοργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής, το 1896. Πρώτος πρόεδρός της ορίζεται ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, στον οποίο ανήκε και η πρωτοβουλία της ίδρυσης. Μετά το πέρας των Αγώνων η επιτροπή όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά μετεξελίχθηκε σε επίσημο φορέα- εκφραστή του Ολυμπισμού στην Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής  (IOC). Το 2000 μετονομάστηκε ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να προκληθεί σύγχυση αρμοδιοτήτων με τον φορέα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα που ήταν ο οργανισμός “Αθήνα 2004”.

25/11/1953 Στο κατάμεστο “Γουέμπλεϊ” η ταξιαρχία του Πούσκας, η περίφημη “Αράνυτσαπάτ” (Χρυσή Ομάδα) της εθνικής Ουγγαρίας συντρίβει την εθνική Αγγλίας με 6-3. Ήταν η πρώτη ήττα που υφίστατο η εθνική της Αγγλίας από καταβολής της επί αγγλικού εδάφους. Το ματς εκείνο που χαρακτηρίστηκε ως o “Αγώνας του αιώνα” ήταν ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε πολλές χώρες (14) ζωντανά.
Στην ημέρα της 58ης επετείου από τη διεξαγωγή του, θα τον αναμεταδώσουμε σε… replay από αυτόν εδώ τον χώρο.

25/11/2005 Πεθαίνει ο Τζορτζ Μπεστ, Βόρειο-ιρλανδός ποδοσφαιριστής, το μεγαλύτερο ίσως ταλέντο που ανέδειξε το Ποδόσφαιρο της πατρίδας του, που ωστόσο δεν ευτύχησε συμμετοχής σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, επειδή δεν είχε προκριθεί σε τελική φάση η Βόρεια Ιρλανδία, όταν μεσουρανούσε το άστρο του. Ο επονομαζόμενος 5ος Μπητλ επιρρεπής στις καταχρήσεις σταμάτησε πρόωρα την καριέρα του μόλις σε ηλικία 27 χρονών, λόγω αλκοολισμού και άσωτης γενικά ζωής. Είχε γεννηθεί το 1945.







26/11/1956  Ο Έλληνας πρωταθλητής στο επί κοντώ Γιώργος Ρουμπάνης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Μελβούρνη με επίδοση 4.50 μ. Ήταν το πρώτο μετάλλιο στον στίβο που κατακτούσε Έλληνας από εκείνα του Τσικλητήρα 44 χρόνια πριν στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης το 1912.

26/11/1982 Πολύνεκρη ποδοσφαιρική τραγωδία στο Αλγέρι, με 10 νεκρούς και 535 τραυματίες από κατάρρευση στέγης του γηπέδου ενώ διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας.

27/11/1977 Πεθαίνει σε ηλικία 70 χρονών ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς, μια από τις κορυφαίες μορφές του Ολυμπιακού Κινήματος και του Αθλητισμού γενικότερα παγκοσμίως. Υπήρξε μέλος της ΕΟΑ (αθάνατος) για σχεδόν 40 χρόνια και της IOC, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας  (ΔΟΑ), Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (1961-63) και Γ.Γ. της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, υπήρξε δε και ιδρυτής αθλητικών ομοσπονδιών και αθλητικών  συλλόγων, αλλά και μέλος των Δ.Σ. σε άλλους.
Με τον αθλητισμό ασχολήθηκε από τα νεανικά του χρόνια ως αθλητής σε διάφορα αθλήματα. Υπήρξε πρωταθλητής κολύμβησης και χιονοδρομίας, αθλητής υδατοσφαίρισης στο Ν.Ο. Πατρών και αθλητής στίβου στον Πανελλήνιο. Είχε γεννηθεί το 1908.

28/11/1939 Πεθαίνει σε ηλικία 78 χρονών ο Τζέιμς Νάισμιθ, ο εμπνευστής του Μπάσκετ, τρία χρόνια μετά από την αναγνώριση του Μπάσκετ ως ολυμπιακό άθλημα (βλέπε περισσότερα: 6 Νοεμβρίου, ημερομηνία γέννησής του).








28/11/1999 Ο Παραγουανός τερματοφύλακας Χοσέ Λουίς Τσιλάβερτ κατακτά ένα ιδιότυπο ρεκόρ. Γίνεται ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του Ποδοσφαίρου που επιτυγχάνει… χατ τρικ με τα τρία τέρματα που πέτυχε με ισάριθμες εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι στον ίδιο αγώνα (Βελές Σάρσφιλντ- Φεροκαρίλ Έστε για το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας στης Αργεντινή). Γενικά στην καριέρα του ως τερματοφύλακας είχε σημειώσει 46 γκολ (τα 35 με πέναλτι και 11 με φάουλ).







29/11/1899 Ληξιαρχική πράξη γέννησης της Μπαρτσελόνα. Ο μεγάλος σύλλογος της Καταλονίας ιδρύεται από τον Ελβετό επιχειρηματία Χανς Γκάμπερ, αρχικά μόνο ως ποδοσφαιρικός σύλλογος.

30/11/1872 Διεξάγεται ο πρώτος επίσημος παγκοσμίως διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ εθνικών ομάδων. Είναι μεταξύ των δυο πρώτων εθνικών ομάδων των μοναδικών τότε ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών στον κόσμο Αγγλίας και Σκοτίας. Ο αγώνας λήγει 0-0. Είχαν προηγηθεί δυο ανεπίσημες συναντήσεις ανάμεσα στις ομάδες αυτών των δύο Ομοσπονδιών το 1870 και 1871 με παίκτες προερχόμενους από το Ράγκμπυ και με κανονισμούς ανάμικτους από Ποδόσφαιρο και Ράγκμπυ.

30/11/1988 Αποφασίζεται η συμμετοχή και τρίτου ξένου ποδοσφαιριστή σε αγώνες πρωταθλήματος  Α’  Εθνικής. Ακούγεται ως πολύ μακρινή εποχή τη στιγμή που σήμερα η συμμετοχή και τρίτου Έλληνα ποδοσφαιριστή, στις μεγάλες τουλάχιστον ομάδες θεωρείται ως αξιοσημείωτο γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου