Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Για μερικές συνέχειες, που ευελπιστούμε να προχωρήσουν γοργά, θα παρουσιάσουμε σελίδες από την ελληνική έκδοση του βιβλίου τσέπης "Αρχαία Ολυμπιακά Παράξενα", που εκδόθηκε το 2004 σε ελληνική και αγγλική έκδοση.
Στην ουσία δεν είναι "παράξενα συμβάντα" από την ιστορία των αρχαίων Ολυμπικών Αγώνων. Είναι ένα μίνι λεξικό ορολογίας και ιστορίας των Αγώνων αυτών με επιλεγμένα λήμματα από το βιβλίο "Λεξικό των Αρχαίων Ολυμπικών Αγώνων" που τελεί (ακόμα) υπό έκδοση έδώ και κάμποσα χρόνια.
Έχει εμπλουτιστεί και με μερικές σύντομες ιστορίες, που έχουν καταγρααφεί από τους ιστοριογράφους της εποχής και φυσικά έχουν σχέση με τους αγώνες.
Το σκεπτικό της εικονογράφησης (εικονογρ. Ελένη Πάρλα)  βασιζόταν στη χρησιμοποίηση χρωμάτων που θυμίζουν παραστάσεις αρχαίων αγγείων και τόνους γήινων χρωμάτων, που χρησιμοποιούνταν στην επιχρωμάτιση γλυπτών και ζωοφόρων σε οικήματα και ναούς. Κυριαρχεί το πράσινο χρώμα της αγριελιάς, ο αρχαίος κότινος.









Μη μου πει κανένας ότι το "Τήλλενα Καλλίνικε!" δεν είναι του Πινδάρου, αλλά του Αρχίλοχου, γιατί το ξέρω. Απλώς, επικράτησε να επιφημούν με αυτή τη φράση τους ολυμπιονίκες.

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Η Ροδίτισσα αρχόντισσα Καλλιπάτειρα είχε μπει κρυφά στο στάδιο της Ολυμπίας μεταμφιεσμένη αντρικά σε προπονητή του γιού της. Αποκαλύφθηκε, όταν από τον ενθουσιασμό της για τη νίκη του, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, τον αγκάλιασε και τον φίλησε. Σύμφωνα με τον αυστηρό νόμο για το άβατο του χώρου στις γυναίκες στη διάρκεια των αγώνων, θα έπρεπε να τιμωρηθεί με θάνατο!
Η ποινή, φυσικά, δεν εκτελέστηκε -ούτε όμως έχει καταγραφεί άλλο περιστατικό παραβίασης του αβάτου από γυναίκα- επειδή το επιχείρημα ότι δικαιούται να παραβρίσκεται στους Αγώνες ως αδελφή, κόρη και προπάντων γιου, όλων τους ολυμπιονικών!.. Δικαιολογία έψαχναν οι ελλανοδίκες για να την απαλλάξουν, αλλά και για να την τιμήσουν από πάνω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου